Pagini

10 ianuarie 2011

Deşteaptă-te Naţiune Română

Colonizarea teritoriului dintre Nistru şi Prut de către "Imperiul Ţarist" apoi de cel "sovietic" a lăsat o amprentă puternică în mentalitatea oamenilor de aici. Aproape două secole de umilinţă, deportari şi foame au bîntuit acest teritotiu care la 1812 prin "Tratatul de la Bucureşti" prin care Imperiul Otoman încalcănd tratatele în vigoare şi dreptul internaţional (valabil în epocă), cedează partea de rasărit a Moldovei Imeriului Rus şi pentru a doua oară pe  28 iunie 1940 este cucerită de către "Imperiul Sovietic". 
 Regimul ţarist.   Colonizarea oficială cu ajutorul altor naţiuni a fost parte componentă a politicii de deznaţionalizare a Basarabiei. Regimul ţarist a organizat intens migrarea coloniştilor străini în Basarabia prin acordarea acestora loturilor de pămînt şi prin scutirea de impozit (creînd impresia de buni fraţi crestini). Dacă pînă în 1817 conform recemsământului numarului românilor-basarabeni era de 83% atunci la 1918 el a ascazut la 70%. Basarabia ocupă primul loc printre toate guberniile ruse după numarul coloniştilor străini şi totalul suprafeţelor acordate lor. Pe lîngă schimbarea raportului dintre populaţia baştinaşă şi cea colonistă imperiul ţarist a transformat Basarabia în cea mai expluatabila colonie agrară a Imperiului Rus care în 106 ani de ocupaţiae nu a produs nici o personalitate marcantă in vrea-un domeniu.
 Regimul sovietic.  Ca urmare a protocolului adiţional secret, de natura expansionistă, al pactului Hitler-Stalin din 1939 şi prăbuşirii Aliaţilor apuseni în iunie 1939, un ultimatum este transmis României de către Uniunea Sovietică la data de 28 iunie 1940: României i se dau doar 48 de ore pentru a evacua Basarabia şi nordul Bucovinei, în caz contrar URSS va declara război. România cedează şi după 40 de ore, trupele sovietice şi ale NKVD-ului intră în teritoriile cerute şi suplimentar în Ţinutul Herţei care nu era menţionat în ultimatum.După ce Basarabia a fost ocupată în 1940 de sovietici, Stalin a dezmembrat-o în trei părţi. Partea centrală a fost denumită Republica Sovietică Socialistă Moldovenească ,. Sudul Basarabiei (de la Marea Neagră) şi partea de nord a acesteia, împreună cu nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa, au fost atribuite Ucrainei. Regimul comunist a aplicat metode inumane pentru a capăta acest teritotiu şi pentru a asimila acest popor, ei au organizat deportarea intelectualităţii de la sat şi a ţăranimii muncitoare, ei au omorît pe toţi cei care constituiau o primejdie regimului sovietic (adepţi ai românismului). Pentru a asimila complet acest popor ei au ogranizat foame şi arestari ei au sugrumat spiritul naţional al oamenilor de aici care suferă şi în prezent ei neau lasat făra cultura, neam şi limbă.
Vlad Ţurcanu 2011.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu