Pagini

23 iunie 2014

La priveghiu societății moldovenești

Mii scârbă să văd în ce se transformă această țară, a fost și ea cândva o gură de rai - ce păcat că sa pierdut...
    Astăzi ea este rezultatul indeciderei multor oamenii care de fapt iau dorit un alt viitor, dar au stat prea mult cu mâinile în jos în așteptarea cuiva care va aprinde lumina într-o cameră încuiată din interior. Văd  doar umbra generației 90, cei care primii sau ridicat ca brazii astăzi sau îndoiat, puțini au rămas dintre cei cu conștiința curată.  Singuri ne-am lipsit de posibilitatea de a evada din lumea pe care am construito incorect. Realitatea este crudă atunci când vezi atât de mulți oameni luminați duși pe eșafod, legați la mâini de o masă de carne și oase fără pic de cenușiu deasupra umerilor care aplaudă și rag cerând sânge.  Este atât de trist când ești atât de aproape cu sufletul de o țară dar în același timp așa de departe de oamenii care o reprezintă.  Văd tone de idei, gânduri și ambiții care în fiecare zi părăsesc ,fără de a arunca o privire înapoi, această țară, atât de mult iubită... Prieteni verișori și frați pleacă de aici în fiecare orp, pleacă nu din cauza antipatiei față de locurile unde au crescut ci din cauza amalgamului de proști care am umplut toate domeniile care formează imaginea acestui stat în prezent. Cum poate avea cineva respect față de noi, dacă noi înșiși nu ne respectăm și acceptăm un comportament mizerabil al tuturor față de noi și de cultura noastră.
Oare cât timp va trăi această țară mută, surdă și chioară? Istoria mereu oferă hudițe care duc de pe un drum pe altul. Noi neam lipsit de posibilitatea de a avea un mănunchi puternic de oamenii a căror decizii ne-ar favoriza așa că hudițele pe cale ni le întinde soarta nu le observăm și de fiecare dată mergem ca oile pe același traseu ce duce necondiționat spre stână . Aici nu vorbesc numai despre clasa politică pe care niciodată nu am avut-o, dar de întreaga noastră societate lipsită de coloană vertebrală în care fiecare organ lucrează așa cum îl taie capul fără a aveau un simț și o atitudine comună.  Țara se formează în jurul unor scopuri care devin comune pentru majoritatea populației, aceste scopuri trebuie să fie înrădăcinate în conștiința fiecărui om care simte că e parte a acestui neam, iar noi cei care suntem prezenți ar trebui să creăm numai condițiile de îndeplinire a acestora. Pe lângă viața care o ducem, anturajul nostru de oameni și atitudinea noastră față de ceea ce se întâmplă împrejur mai trebuie să căpătăm ceea ce nu am avut niciodată, simțul de asociere cu neamul nostru așa cum îl au rușii, germanii englezii și toți care vor să se impună. Ați impune cultura la tine acasă este o datorie lăsată din neam în neam care se tinde secole, cine vom fi noi dacă vom neglija și asta?
   Păcat că am ajuns să avem o țară mizerabilă, nu-i greu să recunoști asta, îi mai greu să capeți respectul cuiva față de ea.  Avem o cultură unică un neam ce se întinde pe mai bine de 300 000 de km2, o istorie de luat exemplu dar stăm singuri pe vârf de deal asemenea păstorului lui Druță, așteptăm cu nepăsare și ciudată smerenie ziua în care cineva ne va pocni cu toporul în moalele capului. Realitatea noastră pe cât e de mizerabilă tot pe-atât e și de tristă, mă tem că va veni momentul când toți va trebui să recunoaștem că de fapt nu suntem noi stăpâni pe acest pământ dulce și bogat unde de-a lungul veacurilor au fost înmormântați străbunii noștri. Sunt prea romantic când vorbesc de Țară, prefer să plutesc prin nori creați de amintiri decât să mă izbesc de peretele construit de-a lungul orizontului de contemporanii noștri.    
Am impresia că mă aflu într-un abator unde fiecare cumpără organele acestei țări după buzunar, cine are mai mult ia inima și plămânii, alții iau capul, iar nouă ne rămân doar copitele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu