Pagini

25 noiembrie 2014

Scrisoare: Cu solidaritate către prietenii mei moldoveni din viitor

Paul Kuczynski
 Noroc moldovenii mei prieteni din viitorul îndepărtat, vă scriu această scrisoare ca să vă explic cum merge treaba înainte de alegerile parlamentare pe meleagurile voastre la începutul secolului XXI.
În anul 2014, alegerile sunt stabilite la început de iarnă. Odată cu campania electorală sa dat start și sărbătorilor, ziua vinului, hramul orașului și ziua alegerilor se sărbătoresc fără decalaj de timp între ele, din sărbătoare-n sărbătoare. Unora le pare bine de motiv permanent de a chili vârtos, cunosc așa oameni, eu însă nu văd bucurie în starea de alcoolism hronic în care sa ajuns la noi. Dacă unii încă nu au înțeles ceea ce am vrut să spun, zic mai simplu: și-au băut mințile moldovenii noștri, taman înainte de alegeri.
    Presă și lumea de pe internet trâmbiţează că trebuie să mergem - trebuie să votăm, datoria noastră civică, trebuie, trebuie, tra-la-la...
Cu cât ne apropiem de ziua XXX cu atât haita de hiene din cursa electorală se grupează mai intensiv pentru a câștiga dreptul de a-și vârî botul în treuca cu bunătăți. După cum se observă din aerele pre-electorale, botul îl vor vârî mai mulți odată, și după o foame în campania electorală și stres, vor mânca multișor așa că nouă puțin probabil ne va rămâne ceva.
Pro-europenii folosesc conflictul din Ucraina ca sperietoare pentru electorat împotriva socialiștilor, cei din urmă fac același lucru cu propriul electorat, fiecare își educă oile după cum îl duce capul. Pe unii îi cumpără cu orez și cartofi, alții pe degeaba se vând, cei care au funcții mai grase se vând pentru ceva mai gras.
    Aceasta este Moldova înainte de alegeri, arată ca un simpozion de oieri, unde sau adunat cei mai isteți și vestiți dintre toți ciobanii ca să demonstreze abilitățile lor în fața oilor și după ce fiecare ară arată ce poate, oile aleg independent, anonim și într-un cuvânt democratic la care stână să meargă ca să fie mulse încă patru ani.
Din trecut, cu solidaritate!

Un comentariu: